Skalbart och mobilt koncept löste Greenbytes utmaningar

Hur gör man om man vill kunna ha små och stora mässmontrar över hela världen – utan att betala en förmögenhet? Greenbyte valde att ta hjälp av Space Production, vilket resulterade i en unik lösning.

Greenbyte är ett mjukvaruföretag inom förnybar energi med bas i Göteborg. Företaget grundades 2010 och driver bland annat en molntjänst som samlar in data från vind-, sol- och vattenkraft. Med datan kan operatörer och ägare få all information samlad på ett och samma ställe, och använda denna för att analysera och förbättra energiproduktionen. Greenbyte växer snabbt, och ett viktigt moment i företagets tillväxtresa är att synas på rätt mässor.

 

– Det är dels där vi gör de stora affärerna, men mässorna är också bra för att nätverka och träffa de befintliga kunderna. Vi jobbar också mycket med thought leadership, och mässorna är ett ypperligt tillfälle att synas, att sprida vårt ord och vår kunskap, säger Ulrika Kewenter, eventansvarig på Greenbyte.

 

Inför 2019 ville Greenbyte ta fram ett nytt mässkoncept. Man skulle då delta på fem olika mässor världen över, och ville ha ett samlat koncept som kunde fungera överallt. Den minsta montern skulle bara vara 18 kvadratmeter stor, medan den största mätte in på 96 kvadratmeter – och alltihop behövde få plats i en pressad budget. Valet föll på Space Production, som Ulrika Kewenter anlitat många gånger tidigare.

 

– För oss har det fungerat otroligt bra att jobba med Space. De finns i Göteborg och de förstår både oss och vår business. Oavsett vem du pratar med hos Space så märker du att de vill lära känna dig, samtidigt som de arbetar snabbt. Kan man jobba tätt tillsammans, som vi gör med Space, då blir slutresultatet bra. De är väldigt duktiga på att optimera lösningar, så att det blir så kostnadseffektivt som möjligt, säger Ulrika Kewenter.

För Space Production blev uppdraget för Greenbyte ett helhetsuppdrag, där man designat montrarna tillsammans med Greenbyte för att sedan sköta projektledning, snickeri, transport och slutligen montage på plats. Greenbyte har fått en monter med skalbara moduler och mycket dold förvaring, samt flera skärmar där Greenbytes produkter kan visas upp. Montern har också öppna utrymmen för samtal och möten, samt ytor där Greenbytes kunder kan visa upp sig.

 

– Den här typen av uppdrag är extra roliga för oss, eftersom vi då får visa hela spektrat av våra kompetenser. Med vår långa erfarenhet och vårt breda kontaktnät kan vi ta oss an uppdrag över hela världen med riktigt bra resultat och dessutom till ett mycket konkurrenskraftigt pris, säger Mathias Andreasson, marknadschef på Space Production.

 

I det här fallet var den största utmaningen för Space Production själva skalbarheten och att montern skulle kunna byggas upp på olika håll i världen. Det ledde till en specialanpassad lösning, där varje del av montern har sin egen transportlåda, i vilken man också får plats med de delar som behövs för montage.

 

– Det är en lösning med många fördelar. Dels kan material användas simultant på olika platser i världen, och det finns ingen risk att material kommer fram inkomplett. De specialdesignade transportlådorna gör också att man minimerar kostnaderna för transport, vilket är extremt viktigt för den stora kostnadsbilden, säger Mathias Andreasson.

 

För att minimera kostnaderna har Space Production också ordnat så att Greenbytes material har kunnat mellanlagras i USA i stället för att skickas fram och tillbaka över Atlanten.

 

– Det kan vi göra tack vare att vi har ett gediget nätverk i hela världen, och att vi har en mycket god relation med våra partners. Genom att lagra material i USA får vi minimal kostnad för frakt och hantering, vilket är ovärderligt både för oss och Greenbyte, säger Mathias Andreasson.

 

Greenbytes nya monterkoncept har använts under fem olika mässor under 2019, och under 2020 ska det användas fyra gånger till. I väntan på nya mässor lagras också material på Space Productions nybyggda lager i Göteborg. När det sedan är dags för nästa mässa monterar personal från Space Production ihop materialet på plats.

 

– För oss är det guld värt att det är personal från Space som sätter ihop det. När du ska på mässa vill du bara att allt ska funka, och när vi kommer fram är allting färdigt medan alla andra stressat håller på med sina montrar. Space gör det de ska och resultatet blir alltid riktigt bra. För mig är Space Production synonymt med trygghet.

 

Text: Magnus Carlsson